Hälsofördelar med användning av en infraröd bastu

20 feb
Hälsofördelar med användning av en infraröd bastu

Att använda sig av en infraröd bastu har blivit allt vanligare då många upplever hälsofördelar med användning. I huvudsak handlar det om att många tycker att det är avslappnande för både muskler och huvud.

Avkopplande

Varför personer finner det avkopplande att sätta sig en stund i en infraröd bastu kan bero på att det är ett ställe med lugn och ro – och värme såklart. Det är en stund för återhämtning och tid för sig själv. Infravärmen kan göra att spända muskler och leder mjukas upp och man slappnar av.

Minskar smärta i muskler och leder

Värmen i en infraröd bastu kommer ifrån vad namnet antyder, infraröd strålning. Denna typ av strålning absorberar kroppen på ett djupare plan då den går direkt in i kroppen – till skillnad från en traditionell bastu där kroppen värms upp via värmen från luften. Värmen gör att stela muskler slappnar av vilket kan ge en känsla av smärtlindring.

Förbränning av kalorier

Den infraröda värmen kan även göra så att vissa personer kan bränna extra kalorier då kroppen får jobba extra för att kyla ner sig. På samma sätt som vid träning svettas man i bastun och kroppen försöker då svalka sig genom svettningen.

Rensar gifter och stärker immunförsvaret

Svettningen gör även att vissa upplever att gifter i kroppens rensas ut tillsammans med svettningarna. På samma sätt kan vissa få en känsla av att deras immunförsvar stärks då att bada bastu ger en liknande reaktion i kroppen som när man har feber. Feber är ett sätt för kroppen att få bort infektioner.  

Minskade hudbesvär

Vissa som använder en infraröd bastu kan även se en förbättring i hudens kondition. Det kan bero på att blodcirkulationen ökar, porer öppnas och huden renas genom svettningen som uppstår till följd av värmen. Det finns även de som har fått lindring av hudbesvär som acne och psoriasis efter att ha använt en infraröd bastu.

Sammanfattning hälsofördelar efter användning av en infraröd bastu

Sammanfattningsvis kan man säga att några av de vanligaste förekommande hälsofördelarna användarna av en infraröd bastu upplever är:

  • Minskad smärta i muskler och leder
  • Minskad stressnivå
  • Minskade hudbesvär

Att komma ihåg är att alla upplever hälsofördelarna på olika sätt och att det kan ta tid innan effekterna blir märkbara.