Vad är handledsskydd – och varför används det?

30 dec
Vad är handledsskydd – och varför används det?

Problem med handlederna kan vara besvärande och inte minst orsaka smärta. Det finns många orsaker till handledsproblem men det finns en enkel sak man kan göra för att lindra dom – att bära handledsskydd. Här kan du läsa mer om vad det är, varför och hur det används samt varför man får den här typen av besvär.

Vad är handledsskydd?

Handledsskydd är en produkt som sätts runt handleden för att avlasta och ge ökad stabilitet. Det finns flera olika modeller hos www.fitnessfrank.com, bland annat sådana som är avsedda att bära i samband med träning. Det finns även modeller som bara täcker en kort del av handleden likaväl som modeller som är längre och går en bit över handen. Även följande egenskaper kan skilja olika modeller åt:

  • Med eller utan skenor
  • Strumpliknande modell som dras över handen
  • Modeller med kardborreband

Det brukar även finnas olika storlekar att välja bland och för att få en bra effekt av stöden är det såklart viktigt att välja rätt. Vilken typ man behöver beror lite på vilka problem man har och varför dom uppstått. Kontakta en sjukgymnast eller liknande om du behöver hjälp att välja rätt.

Användning – varför och hur?

Varför man använder handledsskydd är som tidigare nämnt för att ge stöd åt handleden eller handlederna. En del behöver bära sina skydd eller stöd mer eller mindre hela tiden medan det räcker att ha dom på då och då för andra – till exempel under arbetet eller vid träningspasset.

Hur handledsskydd används beror på modell men oavsett så är det enkelt att ta på och av dom. Det enda man egentligen behöver tänka på är att dom ska sitta åt lagom – inte för hårt och inte för löst. Här kan man behöva prova sig fram ett tag innan man vet vad som känns bäst.

Därför får man problem med handlederna

Det finns många orsaker till att man känna uppleva problem och smärta i sina handleder. En vanlig orsak är arbete där handlederna helt enkelt blir överbelastade. Andra orsaker är ålder och andra hälsoproblem så som övervikt. Även hårt och tung träning kan vara en bidragande orsak till trötta, ömmande och överbelastade handleder och det finns som sagt speciella handledsskydd avsedda för just träning som kan vara bra att använda om man har besvär.